• Catechese

  Wat is geloven? En hoe 'doe' je dat? Geen alledaagse vragen waar je zomaar het antwoord op uit je mouw schudt. Daarover gaat het bij catechese. Het is een van de manieren om kennis te maken met het christelijk geloof. En omdat ieder mens zijn of haar eigen vragen heeft zijn er verschillende vormen van catechese: van jong tot oud.

  Doopcatechese voor (aanstaande) doopouders
  Dat gebeurt in het doopgesprek voorafgaand aan de doop. Maar niet alleen vooraf. Ook tijdens het doopfeest en daarna: in januari krijgen de in het afgelopen jaar gedoopte mensen hun naamsteentje, dat een jaar lang als teken in het stiltecentrum lag, mee naar huis.

  Kindernevendienst (kinderen van 4 tot 12 jaar)
  De kinderen gaan mee naar de kerk en maken het eerste deel van de dienst mee. Daarna gaan zij naar hun eigen ruimte. Daar is er tijd voor kennismaking met het geloof en aandacht voor verdieping en uitbreiding aan de hand van verschillende thema's. Dat gebeurt in een ontspannen sfeer. De kindernevendienst is wekelijks.

  Kindernevendienst plus (kinderen van groep 6, 7 en 8)
  Eén keer per maand is er op zondagmorgen kindernevendienst plus waar meer tijd is voor gesprek en verdieping. Zij gaan samen met de andere kinderen naar de kindernevendienst maar blijven tot het eind van de kerkdienst bij elkaar.

  Catechese Heilig Avondmaal (kinderen van groep 4,5 en 6 hun ouders)
  Eens per twee jaar zijn er twee bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn voor kind én ouders. Er is uitleg over het Avondmaal en er wordt gezamenlijk brood gebakken.

  Kerk-op-Schoot

  Ca. 5x per jaar is er op zondagochtend om 9.00 uur een Kerk-op-Schoot viering: een korte viering voor de allerkleinsten (0-6 jaar), hun broers en zussen, ouders en grootouders. . We zingen met elkaar enkele liedjes met piano, we bidden en we kijken en luisteren altijd naar een bijbelverhaal of prentenboek. Zo proberen we de jongste kinderen op een leuke manier te laten kennismaken met kerk en geloof. De kinderen hoeven zeker niet een half uur stil te zitten, want we gaan ook altijd iets doen in dit half uur - iets maken, knutselen, spelen - zodat het thema of het verhaal voor hen gaat leven. Daarna komen we weer in de kring voor een laatste liedje en de zegen. Na afloop is er limonade, koffie en thee en tijd om nog even te spelen en elkaar te ontmoeten. Welkom!
  Meer info: Tjitske Havinga (jeugd@pgij.nl)

  Bijbel(V)uurtje

  Bijbel(V)uurtje is een plek om na te denken over onderwerpen die voor jou belangrijk zijn. En om met andere tieners en jongvolwassenen te kijken wat de Bijbel daarover schrijft. We ontdekken samen of wij daar iets aan kunnen hebben, of misschien niet. Zijn het gewoon oude verhalen? Of kunnen ze ons ook richting geven? Spelletjes, YouTube filmpjes, popliedjes, stellingen, gedichten, krantenknipsels . . .  niks is te gek om het onderwerp te ontdekken of om het gesprek aan te gaan. We hebben goede gesprekken met elkaar, over ons leven en ons geloof (natuurlijk ook over al onze vragen en twijfels), en we maken lol en gezelligheid samen!    

  Waar: soosruimte van de Ontmoetingskerk (via zij-ingang Frankrijkstraat)
  Wanneer: 2e vrijdag van de maand, vanaf 19.30 tot ongeveer 21.00 uur 
  Wie: jongeren vanaf 15 jaar (tot ca. 22 jaar). Ook als je maar af en toe kunt komen: van harte welkom!
  Meer info: bij Patrick de  Boer en Mirjam Zwaan (jeugd@pgij.nl)

  Belijdeniscatechese

  Wie belijdenis wil doen kan deelnemen aan een van de gespreksgroepen. Het is ook mogelijk om bij voldoende deelname een aparte belijdenisgroep op te zetten. Het is evengoed mogelijk om op latere leeftijd belijdenis van het geloof te doen.


  Meeting Point en Celebration (jeugd van 12 tot 18 jaar)

  Niet écht catechese, maar wel op een leuke en actieve manier met het geloof en elkaar bezig zijn doen we bij Meeting Point (jonge tieners) en Celebration (oudere tieners). Naast het gezellig samenzijn is hier ook ruimte voor een goed gesprek of aandacht voor een specifiek onderwerp. Zie verder bij Meetingpoint en Celebration.

Protestantse gemeente IJsselstein

Op deze website gebruiken we cookies om de website te verbeteren. Door verder te gaan ga je akkoord met deze cookies.