Ken u die: De Kennedy Carroussel?

John F. Kennedy – wie kent hem niet?
De charismatische, jonge president van de Verenigde Staten die helaas na een aanslag is overleden. Hij leeft voort in een aantal gevleugelde woorden die iedereen zich nog weet te herinneren. Bijvoorbeeld zijn oproep: ‘Vraag niet wat uw land voor u kan doen, maar wat u kunt doen voor uw land’.

Hij draaide de vraag die wij meestal stellen om: in plaats van te vragen wat iets mij oplevert, wordt mij gevraagd wat ík oplever. Stel dat wij die vraag zouden stellen aan elkaar in de Ontmoetingskerk: ‘Vraag niet wat de kerk (of de ander) voor jou kan doen, maar wat jij kunt doen voor de kerk (of de ander)’. Wat kan ik voor een ander betekenen? Met die vraag wordt een appel gedaan op mijn mogelijkheden.

Vaak worden we in de kerk aangesproken op de tekorten die er zijn. Dan hebben ze je nodig omdat er teveel vacatures zijn, of te weinig vrijwilligers, of omdat de actie Kerkbalans te weinig heeft opgebracht. Soms lijkt het of ‘de kerk’ je alleen weet te vinden als ‘ze’ iets van je nodig hebben. In de Kennedy Carroussel wordt deze benadering omgekeerd.

Kennedy gaf een draai aan hoe we vaak denken over de samenleving. Je bent geen klant van het land maar participant. Wat kun jij betekenen voor een ander? Als je vanuit die ander denkt die jou nodig heeft, dan kun je altijd wel iets bedenken wat jij kunt doen. Iedereen kan iets betekenen voor een ander. Je moet alleen die ander die jou nodig heeft weten te vinden.

In de Kennedy Carroussel proberen we ‘vraag en aanbod’ bij elkaar te brengen. We noemen het geen ‘vacaturebank’ – want dat woord gaat uit van tekorten, terwijl we juist willen uitgaan van mogelijkheden die er zíjn. De komende weken inventariseren we de hulpvragen die er zijn en wie of welke mensen daar zouden kunnen helpen.

Op zondag 19 maart, na kerktijd, kan iedereen tijdens het koffiedrinken een rondje maken langs de Kennedy Carroussel. Op een aantal statafels zal een overzicht worden gegeven van de ‘noden’ die er zijn en waar u of jij misschien wel in zou kunnen voorzien.

De Kennedy Carroussel: wij kunnen het niet leuker maken, jíj wel!

Elly van Bruggen en Bert de Wit

Wanneer: Zondag 19 maart 2023 na de kerkdienst