• Het orgel van de Ontmoetingskerk

  Geschiedenis
  Het orgel is in 1966 gebouwd door de firma Van den Berg & Wendt te Zwolle en Nijmegen voor de Nederlands Hervormde Laakkapel in het Haagse stadsdeel Laak. Adviseurs zijn Adriaan Engels en Willem Hülsmann. Het is een mechanisch sleepladenorgel met 11 registers, verdeeld over Hoofdwerk, Nevenwerk en Pedaal. In 2008 is de oorspronkelijke Cimbel 1/3' I-II sterk van het nevenwerk vervangen door een Sesquialtera II sterk en werd er eveneens een Tremulant aangebracht. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd door de firma Van der Veer te Dordrecht.

  Aankoop en restauratie
  Het orgel van de Laakkapel is in november 2012 door de Protestantse gemeente te IJsselstein gekocht. In aanloop daarnaar is door de orgelcommissie onder leiding van Bas Kraaijeveld, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, verkend of en hoe de gemeente een pijporgel zou kunnen aanschaffen. Een laatste poging om via een advertentie te bezien of een geschikt bestaand orgel beschikbaar was bracht ons onverwacht in contact met de Laakkapel.

  Adviseur is organist Aart Bergwerff, docent orgel en orgelbouw aan het Rotterdams Conservatorium. Het instrument is door Verschueren Orgelbouw uit Heythuysen ontmanteld en opgeslagen. In de werkplaats is het orgel volledig gerestaureerd. Deze revisie betrof controle en vervanging van alle aan slijtage onderhavige delen, en vervanging van register Sesquialtera door een register met een meer karakteristieke klank.

  Inpassing in de kerkzaal
  Verschueren Orgelbouw heeft de orgelkast aangepast aan onze wensen zodat het instrument beter in de kerkzaal was in te passen. Het orgel moest qua uitstraling gaan passen in de modern kerkzaal, waarbij ook recht gedaan is aan de geschiedenis van het instrument zelf. Ook het aanwezige stiltecentrum moest in gewijzigde vorm behouden blijven. Het ontwerp van de aanpassing van het orgel en van het stiltecentrum zijn van de hand van beeldend kunstenaar Leontien Kurpershoek, lid van onze gemeente, in samenspraak met de vormgevingscommissie, en met inbreng van Johan Zoutendijk van Verschueren Orgelbouw en adviseur Aart Bergwerff.

  Het orgel is geplaatst in september 2013 en overgedragen en in gebruik genomen op vrijdag 27 september. De eerste kerkdienst waarin het orgel is gebruikt was op zondag 29 september 2013.

  De huidige dispositie is als volgt:

  Hoofdwerk Nevenwerk Pedaal
  Prestant 8' Holpijp 8' Bourdon 16'
  Roerfluit 8' Roerfluit 4'  
  Octaaf 4' Prestant 2'  
  Gemshoorn 2' Sesquialtera II st.  
  Mixtuur III-IV st. Dulciaan 8'  
       
  Tremulant koppelingen: hoofdwerk - pedaal
  Manuaalomvang: C-g'''   nevenwerk - pedaal
  Pedaalomvang: C-f'   hoofdwerk - nevenwerk

   

Protestantse gemeente IJsselstein

Op deze website gebruiken we cookies om de website te verbeteren. Door verder te gaan ga je akkoord met deze cookies.