logo pkn banner
   

navigatielogo

Ga naar
de foto's

Terug naar
het logboek
de introductie "Over wegen"
de kerkpagina's

Over de kunstenaars

Het kunstproject wordt begeleid door twee kunstenaars: Marijke Wijgerinck en Leontien Kurpershoek.

Marijke Wijgerinck (Walking memory)
In de kern gaat mijn werk over herinnering en wording. Op wie lijk ik? Wat draag ik met mij mee? Welke oude en nieuwe wegen loop ik?

Ik maak beelden waarin huid en landschap onderwerp en beeldelement zijn. Ik zie huid en landschap als spiegelbeeld van elkaar Ún van mijn innerlijk landschap en ervaar ze als raakvlak en ultieme grens tussen binnen- en buitenwereld.
Dit laatste raakt tevens aan het derde element, dat van behuizing.
Facetten hiervan verwerk ik met behulp van -soms op huid en landschap lijkende- materialen in zowel twee- als driedimensionale beelden.

Ik maak mijn beelden in mijn atelier en -steeds vaker- op locatie. Inhoudelijk past dit bij het gegeven van herinnering en wording, van tijd en tijdelijkheid. Locaties, die zowel binnen als buiten kunnen zijn, confronteren mij hiermee en maken mij bewust van mijn verhouding tot de plaats waar ik ben.

Meer over mijn werk is te vinden op www.walkingmemory.nl


venster van verhalen
het suizen van een
zachte koelte
Leontien Kurpershoek
Als beeldend kunstenaar maak ik autonoom ruimtelijk werk, installaties en onderneem ik beeldende projecten. Daarbij is telkens van belang dat een samenspel ontstaat tussen omgeving, deelnemers, gevonden materiaal en werkwijze. Als een kameleon voeg ik me zonder mijn eigenheid prijs te geven.
Een terugkerend element is mijn belangstelling voor materialen. Verbinding en constructie vormen vaak als vanzelf het werk. Tijdelijkheid, ruimtelijke werking en plaatsgebondenheid spelen altijd een rol.
Bij het werken met groepen staan de deelnemers voorop en gaat het vooral om hun eigenheid. Ik bedenk een concept en laat me verrassen.
Werk dat een plaats krijgt in een liturgische omgeving maak ik met enige regelmaat. Altijd met grote aarzeling- hoe betrokken ik me ook voel, en tot mijn verwondering vind ik steeds een taal die past.Onze samenwerking
venster van verhalen
Maailint bij Haastrecht, 2001
Onze samenwerking dateert uit de tijd dat we als collega's beeldende vorming op dezelfde scholengemeenschap werkten. Sindsdien werken we met enige regelmaat samen aan kunstprojecten. Zo bedachten we in 2001 het "Maailint", een gemaaid spoor van ongeveer anderhalve kilometer in de uiterwaarden in Haastrecht, voor een beeldenroute door het Groene Hart. Voor het "Volkstuinkunstpad" in 2003 - eveneens door het Groene Hart - maakten we "Van deze en gene zijde" aan de Wonne in Reeuwijk.

Onze projecten kenmerken zich door een procesmatige aanpak en werkwijze.
We vinden het belangrijk om samen met alle betrokkenen de weg af te leggen van
idee naar uiteindelijk werk. De uitkomst ligt niet vast, maar ontstaat gaandeweg. Ook de vorm van participatie kan verschillen.

Aan het begin maken we afspraken over de procesvorm, de organisatie ervan en de mate van participatie. Tussentijds vindt er een bij het proces passende vorm van overleg plaats. Het liefste werken we in een op het proces gebaseerde ateliervorm waar alle betrokkenen aan deel kunnen nemen. De resultaten van dit atelier maken deel uit van het uiteindelijke werk.

Welkom bij 'Boek vol verhalen' Neem een kijkje bij de etsworkshops Ga naar 'Blik in het atelier' Lees meer over het ideee