Het orgel

Sinds 2013 is onze gemeente de trotse bezitter van een pijporgel. Daarmee heeft IJsselstein nu drie orgels. Het orgel is afkomstig uit de Laakkapel in Den Haag.

Geschiedenis
Het orgel is in 1966 gebouwd door de firma Van den Berg & Wendt te Zwolle en Nijmegen voor de Nederlands Hervormde Laakkapel in het Haagse stadsdeel Laak. Adviseurs zijn Adriaan Engels en Willem Hülsmann. Het is een mechanisch sleepladenorgel met 11 registers, verdeeld over Hoofdwerk, Nevenwerk en Pedaal. In 2008 is de oorspronkelijke Cimbel 1/3' I-II sterk van het nevenwerk vervangen door een Sesquialtera II sterk en werd er eveneens een Tremulant aangebracht. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd door de firma Van der Veer te Dordrecht.

Aankoop en restauratie
Het orgel is in november 2012 gekocht. Adviseur was organist Aart Bergwerff, docent orgel en orgelbouw aan het Rotterdams Conservatorium. In de werkplaats van Verschueren Orgelbouw uit Heythuysen is het orgel volledig gerestaureerd. Deze revisie betrof controle en vervanging van alle aan slijtage onderhavige delen, en vervanging van register Sesquialtera door een register met een meer karakteristieke klank.

Inpassing in de kerkzaal
Verschueren Orgelbouw heeft de orgelkast aangepast aan onze wensen zodat het instrument in de moderne kerkzaal paste waarbij ook recht gedaan is aan de geschiedenis van het instrument zelf. Ook het aanwezige stiltecentrum moest behouden blijven. Het ontwerp van de aanpassing van het orgel en van het stiltecentrum zijn van de hand van beeldend kunstenaar Leontien Kurpershoek, lid van onze gemeente, in samenspraak met de vormgevingscommissie, en met inbreng van Johan Zoutendijk van Verschueren Orgelbouw en adviseur Aart Bergwerff.

Het orgel is geplaatst in september 2013 en overgedragen en in gebruik genomen op vrijdag 27 september. De eerste kerkdienst waarin het orgel is gebruikt was op zondag 29 september 2013.

De huidige dispositie is als volgt:

HoofdwerkNevenwerkPedaal
Prestant 8'Holpijp 8'Bourdon 16'
Roerfluit 8'Roerfluit 4' 
Octaaf 4'Prestant 2' 
Gemshoorn 2'Sesquialtera II st. 
Mixtuur III-IV st.Dulciaan 8' 
   
Tremulantkoppelingen:hoofdwerk - pedaal
Manuaalomvang: C-g''' nevenwerk - pedaal
Pedaalomvang: C-f' hoofdwerk - nevenwerk