Trouwen

Trouwen doen we in Nederland niet in de kerk, maar voor de burgerlijke gemeente. Wie op zijn of haar huwelijksdag naar de kerk komt, is al getrouwd. Wat heeft de kerk daar dan nog aan toe te voegen?

Je trouwt met elkaar, het is een feest van jullie tweeën, maar op één of andere manier heeft ook God daar iets mee te maken. Je ervaart de ander als een geschenk van God, je bent God dankbaar voor deze liefde, je wilt God vragen om zijn zegen, of je ervaart jullie liefde als iets heiligs, iets dat raakt aan de grond van je bestaan, aan God zelf. Allerlei gedachten die je ertoe kunnen brengen om op je trouwdag naar de kerk te komen.

In de kerk is het huwelijk geen juridische aangelegenheid zoals op het gemeentehuis: daar wordt jullie verteld welke rechten en plichten aan de huwelijkse staat verbonden zijn. In de kerk vieren we het huwelijk als een verbintenis van liefde en trouw. Dát zijn de kernwoorden waar het in de kerk om draait. Beloof je de ander lief te hebben en hem/haar trouw te zijn? Die belofte doe je aan elkaar tijdens de kerkdienst – al dan niet in eigen woorden – en daarna ontvangen jullie Gods zegen. In de zegen belooft God met jullie mee te gaan op jullie gezamenlijke weg door het leven.

Als jullie besluiten om in de kerk te trouwen, zullen jullie een aantal keren met de voorganger afspreken om te praten over jullie leven en jullie geloof, jullie relatie en de trouwdienst. Samen zoeken we dan naar passende teksten, muziek en rituelen om jullie huwelijk in de kerk te vieren. De kerkelijke huwelijksviering hoeft overigens niet plaats te vinden in de Ontmoetingskerk, jullie zijn vrij om zelf een locatie te kiezen. Ook als één van jullie beiden niet kerkelijk of niet gelovig is, kunnen jullie in de kerk trouwen en zoeken we samen naar een vorm en inhoud die jullie allebei aanspreekt. Een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen kan in deze gemeente ook worden gezegend.

Wil je trouwen in de kerk, of wil je graag een keer kennismaken en praten over deze mogelijkheid voordat je een besluit neemt, neem dan gerust contact met één van de voorgangers op:

Bert de Wit, dsbertdewit@pgij.nl, 030 7616062